Rijden

Mijn diepste buiging voor wegwerkzaamheden. Verbrijzelde betonplaten, afgeschraapt asfalt, pletwalsen, … . Jullie smelten mijn hart. Er wordt gewerkt. Nog meer plavuizen, asfalt en teer. Dit alles voor koning auto.

Velen hebben de neiging om bij werken, in combinatie met mooi weer het stalen ros te bestijgen. Ik ben zo niet. Mijn prachtbolide kan zelfs afstanden van 500 meter overbruggen. Voor de kinderen doe ik dat. Ze moeten dan tijdens het trappen geen vieze uitlaatgassen inademen. Eveneens lopen ze minder kans om als zwakke weggebruiker bij een ongeval betrokken te raken. Maken we ons niet stiekem vaak deze gedachtegang eigen? Eerlijk?

Het is toch wat met die luchtpollutie dezer dagen. Astma, een jaarlijks abonnement op een longontsteking of minstens 4 maanden aaneen verkouden. De ozondrempel wordt routineus overschreden. Voor mij kunnen er niet genoeg bossen, pleinen en bloemenplantsoenen geplant/aangelegd worden. De opwarming van de aarde is al 5 over 12 bezig. Je moet je geweten toch op een manier kunnen sussen?

Iedereen staat rustig in de file, we rijden de wegblokkade in rupsvorm om. Traag en gestaag. Zoals ik het graag heb. De wegen waarlangs je rijdt zijn onbekend. Maar een nieuwe wereld gaat voor je open. Weer een sluipweg bij. Automobiel zijn is altijd mogelijk.

‘Autosnelweg’ roept bij mij een paniekaanval op. Te druk, te snel. Ik ben niet zo’n woon-werk fileleed-veroorzaker. Geen vervuiling op de ring van een grootstad door mij. Goed bezig hé? Of niet?

Op rustige weg-momenten durf ik ook wel koning auto worden en ga ik toch wat snel. De regering plant een veel strenger rijexamen. Dan denk ik wel: “Indien ik opnieuw zou moeten slagen, deze piraat is definitief van de baan.” Komt dit soms ook in jullie op?

Waar ben ik toch mee bezig? Dagelijkse marteling van mezelf en het milieu. Opdat mijn oudste maar snel mag groeien. Over 5 jaar kan ik het stuur in gretige handen geven en hoef ik alleen nog maar naar de wegwerkzaamheden kijken in het voorbij rijden, langs de kant. En zeker zal ik roepen met het handvat in m’n hand: “Doe je het wat rustiger, jongen, Mama is een beetje bang.”

Advertenties

3 gedachtes over “Rijden

 1. Ik heb een klein beetje moeite met je uitdrukking “woon-werk en fileleedveroorzaker”, mag ik dat respectvol zeggen?
  Het kan soms echt niet anders, als je geen bus of trein voor je deur hebt liggen (waarmee ik figuurlijk wil zeggen, zonder een half uur eerst met de wagen te moeten rijden).
  Ik zou mijn job ook liever onder de kerktoren uitvoeren, en mijn man ook, maar dat lukt nu eenmaal niet. En wat ze ook beweren, het openbaar vervoer is echt niet goed geregeld!

  Liked by 1 persoon

  1. Je hebt gelijk. Het openbaar vervoer is hier een ramp. Maar ik bedoel het ironisch. Ik ben toch een even grote vervuiler als een ring-rijder, hoewel ik een korte stukjes rijder ben. Iedere auto is een vervuiler. Door de huidige tijdgeest kunnen we niet zonder. Sterker nog, ik zie zelfs geen oplossing voor het probleem. Uiteindelijk geef ik mn auto en het milieu door aan mn zoon. Hoezeer we ons best ook willen doen en schuldgevoel hebben. We zitten grotendeels vast. En dat geldt voor heel veel mensen ter wereld. Een degelijk milieubeleid, waaraan men verplicht wordt aan mee te werken. Overheid en burger. Dat lijkt me de eerste stap. Groetjes

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s