Liefde voor het samenzijn

Als we elkaar tegen het lijf lopen, dan hebben we amper tijd. We wisselen snel de laatste nieuwtjes en haasten ons het eigen leven terug in. Zin wel, zo’n nood aan een rustige babbel. Even tijd voor onszelf en voor elkaar.

Onze aandacht is weer afgeleid, ver van wat we eigenlijk willen. Moet just nix.

Wij vrouwen kunnen heel goed multitasken. Als we niet al onze borden gelijk in de lucht kunnen houden, gaat het compleet mis.

De agenda’s schuiven we bij elkaar. Tussen de maand en een half jaar zien we mekaar. Vanaf dat de agenda open gaat, beginnen we al te verlangen en uit te kijken. Kleine verhalen, grote akkefietjes. We eten, drinken en genieten van het gezelschap. De batterijen voelen zich opladen. Gulzig slurpen we de energie van het samenzijn op.

Was het nu maar eventjes altijd nu. Niet ploeteren, geen borden in de lucht. Hier kunnen we onszelf zijn. Geen schone schijn.

Een zoen, een knuffel. Een glimlach begeleidt ons naar huis.

Op zo’n avond voel ik me echt gelukkig. Waarom kan dat eigenlijk niet dagelijks zijn, zoals vroeger. Het huishouden was gedaan, met de schort nog aan, stoel op de zulle zetten, en vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt vandaag.

Nu moeten we tot 6 maanden gebeurtenissen in enkele uurtjes proppen. Te veel data voor mijn compressor. Het wordt louter een opeenstapeling van feiten. Waar is het spek? De juicyness van het verhaal…

Ik hou enorm van bijvoorbeeld het verdriet over een verloren tafellaken. De rodewijnvlek werd pas de volgende ochtend opgemerkt. Keukenzout, Fleur de Sel, zelfs azijn konden niet meer baten.

Het eenvoudige leven. Zonder me nog druk te moeten maken wat men van mijn kledij vindt. (Niet dat ik dat nu doe, maar de zin hoort bij het verhaal.) Iedereen draagt dezelfde bloemenschort. Alleen draagt de ene er Birckenstocks onder en de andere Louboutins.

Bomma stond altijd op haar zulle tegen het gietijzeren poortje aangeleund. Ze keek zo ver mogelijk de straat in. Het verwondert me nog steeds dat ze nooit pardoes op haar neus is gevallen. Voorovergesukkeld. Zou nooit gebeurd zijn, want ze was een superoma. Maar je weet nooit.

Ze stond er achter het avondeten. En soms iets ervoor. Het was afhankelijk hoe ver ze met het huishouden stond en voor hoeveel kleinkinderen ze aan het zorgen was. Ze schroomde zich niet toevallige passanten tegen te houden. Gewoon om te praten. Ze was heel geliefd. Iedereen kende haar, en zij wist ook alles van iedereen. Handig.

Ik wil ook zo’n bloemenschort. Maar dan een echte, met lange mouwen en een overplooi vooraan. Eén waar je helemaal kan in verdwijnen. De winkeliers zeggen me dat dat niet echt hedendaags meer is. Zelfs passé, er is geen markt meer voor.

Mijn stoel staat al op mijn zulle trendsetter te wezen.

Iedereen wil trager leven, ik hoor het overal. Maar waarom is het zo moeilijk om uit de molen te stappen?

Het enige wat ik hierop kan zeggen. Als je m’n zulle passeert rem een beetje af, want je hebt het risico dat ik voor je auto zal springen. Gewoon om wat bij te praten. Het is sterker dan mezelf, want het is genetisch bepaald.

Advertenties

9 gedachtes over “Liefde voor het samenzijn

  1. Goed verhaal! Helemaal mee eens! De eenvoud van het leven raakt steeds verder weg. We willen steeds meer en hebben daardoor geen tijd meer voor elkaar. Jammer! Want juist dat is het belangrijkste, daar halen we ons geluk uit. Tijd, tijd voor elkaar!

    Liked by 1 persoon

  2. Goed verhaal! De eenvoud van het leven vervaagd steeds meer. Mensen hebben geen tijd meer voor elkaar en het is steeds meer ieder voor zich. Jammer! Door meer tijd met elkaar door te brengen kunnen we juist meer geluk vinden. Helaas beseffen veel mensen dit niet en vinden ze geld belangrijker.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s