Ik ben al een hele man

De trein heeft me voor de eerste keer over de vloer gehad. Toch spannend, en al. Zeker op voorhand. Een groot hotel, wel 16 kamers.

In de lift naar het perron zwaaide ik hem trots uit. Stiekem was ik een beetje bang.

Zo’n perron is eigenlijk iets heel erg vreemd. Een soort voetpad die plots stopt, en wandel helemaal naar de andere kant dan kan je er ook niet van. Maar weet je wat eigenlijk het belangrijkste is? De gele of witte streep. Soms kan je hem bijna niet meer zien. Maar over die streep mag je niet, zeker niet als de trein komt. Want dan kan je vallen en je pijn doen.

Het is heel wat hoor zo’n treinreis. Je kiest zelf je plaats, er is geen gordel, je mag rechtstaan en rondlopen. Maar liefst hebben ze dat je blijft zitten. Dit begrijp ik niet zo goed.

Plots staat meneer Hoed naast je. De man draagt grijze kleren, heeft een grote handtas en een schaar. Op zijn hoofd staat een omgekeerde rechte emmer met een pettenklep eraan. Ik heb goed gekeken.

Afstappen, van de trap, toektoektoektoektoek met de koffers, kijken naar een televisie met alleen maar cijfers en letters op. Sleepsleepsleepsleepsleep de koffers weer naar boven, wachten op een andere trein.

Op die nieuwe trein stond meneer Hoed weer. Hij knipte in ons blad, ging weg zonder iets te zeggen. Telkens de trein stopte stapte hij uit, hij floot, stak een schroevendraaier in de muur en hij stapte weer op. Ik vind dat maar raar. Waarom blijft hij gewoon niet net als iedereen zitten op zijn stoel? En wat bedoelt hij met dat knippen? Scharen zijn toch een wapen? Ik heb toch ook nette manieren.

Eindelijk op onze bestemming, nog een kilometer stappen. Ik was al een beetje pompaf. Maar als enige man in het gezelschap moest ik toch tonen wat ik kan.

Om 20u30 eindelijk douchen, een half uur lang. Ze zeggen dat het regent in zo’n douche. Wolken heb ik niet gezien. Ook al moeten we vroeg vertrekken, morgen zeker weer. Want voor het waterverbruik hebben we ook betaald.

22u druk ik het rode knopje van de afstandsbediening in. Ik heb net beslist dat we gaan slapen.

De GSM zong me om 6u liefjes toe. Zo’n douche is eigenlijk heel speciaal. Een blinkende cirkel van een halve meter (diameter) boven je. En dan nog een staaf waarmee je handmatig kan afspoelen. Dat kan je ook gebruiken als brandweerslang. Een douche hoeft niet vaak geblust, maar het kan.

Ik begreep niet veel van dat ontbijt. 100 broodjes voor 4 personen, al dat beleg. Waarom 5 soorten cornflakes al in een schaal. Ik eet thuis maar één klein kommetje. Maar ik heb wel 4 eitjes gegeten, hardgekookt. Dat gele prut die erin zit eet ik niet op. Wij geven de overschotjes aan de kippen.

We hebben gekeken tot zus opgetreden had, want we hadden nog een trein te halen.

Onze stoelen hadden we net bemachtigd. Meneer Hoed, paraat met zijn wapen. Woont die man werkelijk op de trein? Ruikt hij dat wij zijn woning betreden? Moeten wij hier misschien entreegeld betalen of wat?

Ik weet heel zeker dat we hier spreken over één en hetzelfde individu. Want hij draagt telkens dezelfde kleren. Geen enkel mens wil er zo belachelijk uit zien met een omgekeerde emmer op z’n hoofd. Ik zit hier op een zaak en de ontknoping is nabij.

Mijn lieve mama zegt dat het een conducteur is. Het zou een beroep zijn. Mannen en vrouwen zouden dit beroep uitoefenen. Ze worden gedwongen tot emmer, schroevendraaier, fluit en schaar.

Maak dit geen vijfjarige wijs. Ik weet beter, mama beseft het niet. Uit eergevoel naar de goedige vrouw besluit ik haar niet te kwetsen met mijn theorie.

Ik heb veel meegemaakt dit weekend. Maar weet je wat het allerleukste was, naast allemaal. Ik mocht bij mama slapen, op hotel, dicht bij elkaar. Daag papa aan de lift.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s