Zwemlessen

Waar ik in m’n vorige blog het nog had over mijn plek op aarde, wil ik het nu even hebben over wat voor mij het voorgeborchte van de hel is.

Ter procesversnelling wordt mijn zoon al thuis omgekleed, dan heb ik wat meer tijd om me in de kleedcabine in m’n tankini te wurmen. Voor de onwetenden: een tankini is een bikini, met aan het bovenstuk een extra stuk stof genaaid. Dit om de buikpartij te bedekken. In casu is dat erg nodig, want na drie kinderen heeft dat lichaamsdeel de moed opgegeven.

In het zwembad ervaart niet iedereen zoveel lichaamsschroom. Het streepje naakt hoort erbij volgens velen. Het water is niet echt mijn terrein, maar mijn jongste leert zwemmen.

De gedachte heeft al vaak door mijn hoofd gespeeld om mijn kind te droppen en zelf toertjes rond het gebouw gaan lopen. Maar die schat kijkt zo vaak om een goedkeurende blik naar de tribune. Het zou eigenlijk wel vreemd zijn: een 5-jarige huilend op zoek naar de zwemleraar en moeder al huppelend af en toe voorbij het zwembadraam. Volgende zwemles jogt vast de kinderbescherming met me mee.

Ik drop de jongste bij de leraar en ik ga zoals beloofd voor één keer ook baantjes trekken.

Een tankini bestaat uit een groot stuk loszittende stof. Duiken kan ik niet, ik spring liever in het water, niet plat, gewoon rechtop, voeten eerst.

Ik heb het brevet van 100 meter gehaald en dat is een hele afstand vooraleer ik verdrink. Ter zelfmotivatie besluit ik de diepte in te springen. 4 baantjes van 25 meter, ik zal eindigen in de diepte. Ik kan dit.

Bij het mezelf het water inwerpen is de losse flap niet bestand tegen mijn neerwaartse druk en de opwaartse druk van het water. Ik word gekatapulteerd in het gezicht. Het bovenstuk van mijn vestimentaire code probeert zich noest van zijn taak te kwijten en klampt zich vergeefs, deels vast aan de plaats waar hij zou moeten zijn.

De rand van het zwembad is erg hoog. M’n handen zijn druk, samen met de tankini om alles bedekt te houden. Mijn brevet garandeerde 1 minuut watertrappelen. Mijn moeder zou haar geld terug mogen eisen.

In de verte hoor ik gefluit. Door chloorogen zie ik mensen lopen. Ik wil schreeuwen ‘Lopen mag niet in het zwembad, je zal uitslieren.’ Ik heb niet voldoende zuurstof. Sierlijke duik, word op het droge gehesen.

‘Mevrouw, mevrouw’ slaat men op m’n gezicht. Zijwaarts hoest ik water uit. Een hoop mensen om me heen.

Mijn handen menen de takini vast te houden.

‘Zozo, u bent weer bij. Maar begrijp mevrouw, het kan aanstootgevend zijn als u monokini het zwembad in gaat. Beginners starten niet meteen in het diepe. We geven zwemles, net zoals aan dat jongetje in z’n rode broekje. Z’n moeder zit altijd op de tribune. Ze is misschien gaan joggen in het bos hiernaast.

Gelukkig is het niet zo druk op dit moment van de dag. En we gaan ervan uit dat u de dresscode nog niet volledig kent. Want we hebben u hier nog nooit in het water gezien. Deze keer zien we het door de vingers. Vergeet u niet bij de agent het Proces Verbaal te tekenen wegens obsceen gedrag in een publieke ruimte?’

Ik stort in in de kleedkamer. Een grote pluk achtergelaten haar kijkt me vragend aan. Mij voeten zijn korrelig van het zand, waren het maar glasscherven.

‘Mama, mama, waar ben je? Er is een vrouw in haar blootje gaan zwemmen zegt de meester. Ze hebben haar geremanmineerd en ze is naar de gevangenis gebracht, zei mevrouw in de douche.’ ‘Kom vriendje, snel naar huis, het belangrijkste is dat je weer iets hebt bijgeleerd vandaag.’ zucht ik heel m’n longen leeg.

Ik zet nooit nog een stap in dat zwembad. Althans niet tot komende dinsdag, wanneer onze kleine man weer een zwemlesje krijgt. Ik kom niet meer van die tribune af, tenslotte ze zullen me toch niet herkennen aan mijn gezicht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s