De Arische parade

Onrecht

Mijn metekind is net afgestudeerd. Er was een feestje. Binnenkort is hij er 12. Het grote leven zal gaan beginnen.

De tijden zijn wat moeilijk voor mij. Maar ik ben heel blij dat ik nog eens met onmetelijke domheid of is het onachtzaamheid, geconfronteerd ben. Mijn schrijversvuur is weer wat aangewakkerd.

Even iets over mijn privé. Mijn dochter was een tijdje een turntalent. De bekers en medailles verdienen nodig een afstofbeurt. Dochters knie ging plots niet meer akkoord met de klappen van de sprongen en de zin was weg. Ik beken dat ik zeer trots was en waarschijnlijk te hard riep toen ze nogmaals op het podium plaats moest nemen. Fier wel, fan niet. Oneindig veel kilometers gereden, veelvuldige turnpakjes (hoe minder stof, hoe duurder). Ik zie ze graag mijn dochter. Zeker nu ze weer volwaardig is aangekleed.

Mijn oudste zoon kleeft aan zijn spelconsole tijdens de examens. Toch is hij de beste van de klas. Ik kan hem niets maken, maar ik erger me aan zijn luiheid (op studiegebied). Ik vrees zijn toekomst, want tot nu toe heeft hij nog niet veel moeten werken en vechten om zich te bewijzen. Niettegenstaande zie ik hem doodgraag. Hoewel ik wacht tot hij de realiteit tegenkomt.

Er is nog een zoon, maar die is nog te klein. Kortom ik zie mijn kinderen graag, maar ik probeer realistisch te zijn.

 

Het feestje voor mijn metekind leek wel een Arische parade. Allerlei tricks werden gedaan. Onder meer een gymnastiektentoonstelling. Rijen van enkel witjes! Hoewel de school toch ook kindjes van andere kleurtjes heeft. De bijpassende leerkracht keek erg voldaan naar zijn afgewerkt product.

Geschuifel in de zaal. Sommige ouders slaagden er in net niet van het topje van hun stoel te glijden. De meest getalenteerden mochten meermaals hun kunstjes ten berde brengen. Voetbal en gitaar en tennis. Het hield niet op.

De moeder van mijn metekind kon net verhinderen dat ik het laatste zetje gaf aan de puntstoelzitters. Ik had ze zo graag terug wat dichter bij de aarde gebracht.

Gezien mijn verleden van onaangepast gedrag, wie ben ik om een ander de realiteit te tonen?

Maar, het hoeven toch niet altijd de rijkste, mooiste, slimste, meest getalenteerde te zijn? Eigenlijk zijn we toch allemaal maar gewoon.

 

Mijn metekind heeft geen factor 50 nodig als hij naar zee gaat. Zelfs in de winter ziet hij er heel goed uit. Benidorm is niet aan hem besteed.

Het is een prachtige jongen, met veel te veel verborgen talenten. Verlegenheid is een vervelend zeer.

Maar wat ik het mooiste vind. Het is een topper in bescheidenheid. Hij heeft geen nood om zich vooraan te staan bewijzen, te jengelen naar applaus en een dikke duim van de volwassenen. Doen we het, hij geniet ervan in stilte. Hij weet nu al wat hij wil.

Voor mij is het zo frappant dat de miskweking van kinderen, stimulatie om de beste te moeten zijn zo schaamteloos werd tentoongesteld. En dat op een schooldomein. Het korps stond erbij en keek er naar.

Het is wat overdreven maar het woord ‘kindermis(be)handeling’ zoeft constant door mijn hoofd.

Waarom toch enkel de witjes? Is het dan zo moeilijk om iedereen wat in de kijker te zetten? Ik ken andere scholen en daar komt dat helemaal niet voor.

Het leven is heel hard. Het is een schande dat men op jonge leeftijd al leert te separeren.

 

Dom voorbeeld: rocksterren zijn ook maar mensen. Sterker het zijn vaak sukkelaars die niet met hun job en de roem kunnen omgaan. Moet je naar zo’n mensen opkijken? Ik heb liever de kinderverzorgster die met haar loon maandelijks probeert rond te komen en daar uiteindelijk in slaagt.

Eigenlijk heb ik geen helden in mijn leven. Maar ik hoop voor alle kinderen die ik ken het beste. En voor allemaal even veel.

 

Advertenties

Een gedachte over “De Arische parade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s