Een gat in mijn hart

Verdriet

 

Er zit een gat in mijn hart. Hoe hard ik ook probeer de leegte te vullen. Ik lijk wel een kluns. Het mislukt keer op keer.

Het gat gaat mee op het ritme van m’n hartslag. Open en dicht.

Naarmate de mens ouder wordt, wordt z’n hart zwaarder. Het kan natuurlijk puur biologisch zijn, toch denk ik dat je hart groeit omdat je in je leven steeds meer mensen tegenkomt van wie je begint te houden. Maar hoe meer mensen en contacten. Hoe vaker de kans dat het wel eens misgaat.

Dit laat z’n sporen na op je hart. Te veel schade leidt tot een gat.

 

Ik claim niet dat ik de enige ben met zo’n gat. Iedereen heeft recht op z’n eigen schade.

 

Wat ik wel toegeef is dat ik niet weet hoe ik m’n eigen wonden moet helen.

Er is mij al vaak gezegd dat ik er toch allemaal niet zo zwaar aan moet tillen. ‘Als je jezelf dwingt om positief te zijn, dan word je het vanzelf wel’ schreeuwen de boekjes, vrienden en therapeuten me toe. Geloof me, niemand kan zich zo positief pijnigen als ik.

Maar het werkt niet.

Wil dat dan zeggen dat ik geniet van negativiteit en doemgedachten? Absoluut niet. Ik zou graag zo’n positief, mensenaantrekkend voorbeeld willen zijn. Temidden van de menigte, iedereen lachend om me heen. Alleen maar mooie herinneringen, niets ten kwade toegeschreven.

 

Eigenlijk is zo’n gat niet volledig een kwalijke zaak. Want je bent kwetsbaar en voelt meer aan. Je loopt minder kans op ernstige verwondingen, want het gat is er toch al.

Ik hou van mensen met een groot gat in hun hart, omdat ik hen het beste lees. Hoe groter, hoe interessanter het verhaal.

Maar vooral omdat ik geen verantwoording hoef af te leggen, waarom het me niet altijd voor de wind gaat.

 

Ik kijk naar het leven, met een gat in m’n hart. Het is dus niet meer onbevangen. Maar het gat laat wel veel meer details bij me binnen.

Misschien stop ik best om krampachtig het trendy positiviteitspad te bestijgen, ik struikel en strompel erover als geen ander. Er moeten van soortjes in de wereld zijn. Laat ik voor één keer toegeven dat mijn gat in m’n hart misschien wel het mooiste van de wereld is? Want het maakt me tenslotte wie ik echt ben.

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Een gat in mijn hart

    1. Het is de hele maatschappij die geen mindere momenten meer toelaat. Enkel nog happyness, en steeds meer presteren. Je kan enkel echt van kleine dingen genieten als je ervaren hebt hoe het is als je het even helemaal niet meer weet.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s