Meter/Peterschap

Kinderen – relaties

 

Gebeurtenissen in mijn vriendenkring hebben mij diets gemaakt op een zeer groot gevaar. Zelfs de kinderbescherming is dit fenomeen onbekend ofwel gedoogt men het al jaren, onder welk mom? Meter/peterschap is het codewoord.

Een nieuw mensje, dons, uitgemergelde rimpelbilletjes, dik buikje, mondje hongerig opengesperd. Vers geboren uit de buik. Maanden op voorhand regelen de verwachtende ouders de dienstdoende meters/peters. Wat krijgen die een voorsprong op de eerste ontmoeting.

 

In het begin bestaat een babyschedeltje uit 26 harde compartimenten, aan elkaar gelast met week weefsel. Klinkt dit als hersenbeschermend? En dan raken we het thema fontanel nog niet aan… .

Wetende dat het bot pas in de loop van het eerste jaar dichtgroeit, 12 maanden danger. Maar dit zijn slechts enkele futiliteiten.

 

In de huiskamer, steeds weer, feestende lijven, dansend tegen elkaar. De baby in de liefdevolle houdgreep van meter/peter. Afgeschermd van de kwade buitenwereld. Nog verder van de bezorgde ouders.

 

Het hoofdje van een prutske is zwaar, het nekske broos. Bij de eerste aanblik storten de meter/peter zich altijd en meteen op dat onschuldige lijfje. Ze hebben de route en aanvullende details tenslotte maandenlang kunnen uitstippelen. Daarna wordt het kleintje het slachtoffer van een doorgeefspel. Het schedeltje danst mee, het nekje niet altijd in gelijke tred.

De baby is net nog aan het naweeën van het geboortekanaal, als het voor de tweede beproeving in z’n/haar leven komt te staan. Waarom pikken die handen me steeds op storende wijze op uit m’n deugddoende slaap. Op rebirthing heeft zelfs een pasgeborene geen recht meer in deze uitbundige maatschappij.

 

Ik gun iedere baby de beste meters en peters van de wereld. Maar temper uw enthousiasme. Ze zijn nog zo fragiel. Wat zou jij denken als pasgeborene als je plots een horde volwassen, gillende, koetsjiekoestjie boven je ziet staan? Could I please have had a few months to prepare?

 

En die fontanel die groeit dicht, wees maar zeker. Want meter of peter ben je zowiezo voor het leven. Dus, ouders, kies er maar de beste uit voor je kinderen.

 

Ik heb alvast geluk gehad, want ik werd gekozen voor de beste twee die er hier rondlopen. De kinderbescherming heb ik voorlopig toch nog geen last mee gehad.

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Meter/Peterschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s