Kill your darlings

Vermoord datgene of diegene waar je liefde het meeste naartoe uitgaat. Zo zal het verlangen eeuwig blijven bestaan.

Schrijvers zijn verliefd op woorden, zinnen en zelfs hebben ze hun geliefde werkmateriaal. Dagelijks zijn ze bezig met hun liefde.

Meestal slagen ze erin iets op papier te zetten. Maar soms creëren ze het summum. Kan het echt dat dit uit hun pen komt? Niemand heeft deze zin hen ooit voorgedaan.

Ik verzin af en toe ook redelijk fantastische woordenreeksen. Maar wat is een zin, alleenstaand, in een verhaal waard? Zinnen vormen een coöperatie die elkaar betekenis gaan geven. Ze vullen elkaar aan en kunnen niet zonder elkaar om een verhaal te vormen. Net zoals woorden dat doen ten opzichte van elkaar. Ik ken weinig geslaagde één-woord-zinnen.

Hoewel? Bedankt.

 

Voor die fantastische zinnen heb ik een klein boekje. Pen ik ze in neer. Wil ik dan aan een nieuw stukje beginnen, dan overloop ik m’n darlings één voor één.

Maar al die volzinnen zijn ooit geschrapt geweest. Geëlimineerd uit een voormalige tekst. Want ze hoorden niet thuis in het verhaal.

Vreselijk het lot van een darling toch? Supergetalenteerd, maar nergens een plekje. Worstelend, wachtend op ooit een bijdrage in een verhaal.

 

De term ‘Kill your Darlings’ heb ik niet zelf bedacht. Want alles is uiteraard al eens geschreven. Sterker, het is mij zelfs aangeleerd. Soms moet je durven jezelf censureren. Want die unieke woordenreeksen gaan zo met de aandacht lopen. Anderen verdwijnen in het niet. Waar sta je dan met je verhaal?

Maar het is pijnlijk als je moet doden wat je graag ziet.

 

Ik wou dat ik visueel kon zijn. Schilderen, beeldhouwen of fotografie. Werkend naar de perfectie toe.

Maar het schrijven is mij nu gegeven. Constant razen woorden en zinnen door m’n hoofd. Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik er af en toe in slaag de woorden te vangen en neer te zetten op papier. Dan zou ik gaan zeuren dat ik m’n darlings heb vermoord?

 

Eigenlijk wens ik iedereen darlings toe. Zeker de schilders, beeldhouwers en fotografen.

Want wat is er leuker dan dromen van iets dat ooit komen zal…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s